Het verschil tussen gebakken bestrating en betonstraatstenen

Er zijn een hoop verschillende soorten bestrating. Soms is er zoveel keus dat je bijna het overzicht verliest. Maar wat is nou het verschil tussen gebakken bestrating en betonstraatstenen?

Gebakken bestrating (ook wel straatbaksteen) is een gebakken materiaal dat veel toegepast wordt als steen in straatwerken. Het verschil met betonbestrating is dat straatbaksteen een keramisch product is en dat de stenen gemaakt worden uit klei. Deze klei waaruit de stenen gebakken worden is vaak lokaal te vinden. Meestal worden er materialen gebruikt als rivierklei, zeeklei, leem en löss.

Straatbakstenen kunnen onderscheiden worden in twee steentypen: de stengpers en vormbak. In Nederland wordt de vormbak het meest gebruikt. Hierbij wordt machinaal iedere steen als vormeling uit de mal gelost. Bij het strengpersen worden de stenen van een lange streng klei in de gewenste hoogte afgesneden. De stenen kunnen hierna als nabehandeling getrommeld worden waardoor een verouderd effect ontstaat.

6gebakken

Betonstraatsteen wordt vaak gemaakt van Nederlandse grondstoffen zoals zand, cement, water en kleurstoffen. Door moderne productietechnieken is het mogelijk om sierbetonstenen te maken in veel verschillende formaten, trendy kleuren en deze vervolgens te verfraaien door allerlei bewerkingen.

De betonstraatsteen is eigenlijk een straatsteen die als duurzame, goedkope, vervanging van de straatbaksteen is ontwikkeld. De straatbaksteen is wat duurder maar gaat langer mee. Waar betonstraatstenen vaak na een lange periode langzaam hun schoonheid en kleur verliezen, behoudt de straatbaksteen de natuurlijke kleur.

Geef een reactie