Tips voor het aanleggen van bestrating

Wanneer je bestrating wilt aanleggen kan dit nog wel eens lastig zijn. Daarom een aantal praktische tips om je op weg te helpen bij het aanleggen van uw terras of pad.

Maak eerst een ontwerp Het is verstandig om van tevoren eerst een ontwerp op schaal uit te tekenen. Hierdoor voorkom je verrassingen wanneer je bezig gaat met bestraten.

Denk om de minimale afmetingen
Soms zijn er (afhankelijk van het doel) bepaalde minimale afmetingen nodig. Denk hierom bij het ontwerp. Als leidraad kun je de hieronder aangegeven maten aanhouden.
Minimum-maten

Het zandbed
Het zandbed (of zand/cementbed) onder de tegels moet minimaal 10 à 15 cm dik zijn. Bij een slappe ondergrond, zoals bijvoorbeeld klei, is een zandbed van 20 cm aan te raden. Op plaatsen die zwaar worden belast (bijvoorbeeld de oprit) is 25 cm nog verstandiger.

Leg het zandbed en/of zand/cementbed in verband met de afwatering ‘op afschot’. Vooral bij klinkerbestrating kan het handig zijn om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen. Strooi daarvoor een laagje droog cement over de ondergrond uit. Hark vervolgens het cement enkele centimeters diep door het zandbed en stamp het zandbed nog eenmaal aan. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het cement al hard voordat u de bestrating heeft verwerkt.

Stappenplan
1. Breng het zandbed aan en verdicht met trilplaat.
Bestrating-aanleggen-1

2. In verband met de afwatering moet je het zandbed onder een afschot leggen. Laat het vlak daarom zo’n 1 cm per meter aflopen.
Bestrating-aanleggen-2

3. Stel de kantopsluiting.
Bestrating-aanleggen-3

4. Je kunt het zandbed verdichten door aanstampen of aftrillen. Vervolgens kun je dit met een rechte lat afreien.
Bestrating-aanleggen-4

5. Leg de bestrating op het vlakke zandbed. Daarna aantikken met een rubber hamer. Bij luxe tegels de rubber hamer met een schone doek omwikkelen.
Bestrating-aanleggen-5

6. Na het straten, het straatwerk goed invegen met schoon zand. Herhaal dit na enkele dagen. Doe dit niet bij geslepen en gestraalde tegels, gebruik hiervoor zilverzand.
Bestrating-aanleggen-6

Geef een reactie